suomeksi in English
logo

Turun yliopiston kuoro

kuoro

Kuoro liikkeessä

pikavuaro_kansip.jpg Pikavuaro Turkku -levy on osa TYYn kuoron yhteistä matkaa. Yhteistyö säveltäjä, professori Mikko Heiniön ja runoilija Heli Laaksosen kanssa on vienyt paitsi kuoromusiikin, myös ihmiselämän perimmäisten kysymysten äärelle.

Kuoromusiikki koostuu kahdesta tasavertaisesta elementistä, sanasta ja sävelestä. Tällä levyllä näitä kuoromusiikin peruselementtejä kuullaan sekä yhdessä, että erikseen.

Pikavuaro Turkku -teoksen tulkinnallisena avaimena voidaan pitää sarjan viimeistä osaa: runo Lehm ja koiv kuvaa loppuun palamista ja ihmisen kaipuuta rauhaan. Kaipuun teema onkin yleisesti ottaen yksi sarjan ja koko tämän levyn pääteemoista. Tähän tematiikkaan liittyvät myös kotiseutu ja runossa Kaukka kaunis esiintyvät Turun symbolit Tuomiokirkko ja joki.

Virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin (1935- ) teoksissa Magnificat ja Nunc dimittis sekä ranskalaisen Francis Poulencin (1899-1963) Salve Reginassa ihminen on matkalla kohti kotiseutuaan taivasta ja kaipuu kohdistuu Jumalaan. Poulencin vuonna 1944 säveltämä Un soir de Neige maalaa eteemme kuvaa sodassa olevasta maailmasta, jossa ihmisen sisäinen kaipuu rauhaan ja ulkomaailman todellisuus ovat jyrkässä ristiriidassa keskenään. Mika Kuuskankareen (1970- ) teoksessa Voglia (it. ’kaipaus’) kaipuu on sanatonta. Heli Laaksosen lausumissa runoissa, joissa liikutaan milloin lapsuuden maisemissa, milloin taas Helsingin metrossa, on kaipaus-teema esillä monin tavoin.

Eräs kuoromme tienviitta eteenpäin on innostunut yhdessä tekeminen ja ajatus, että kuoroa kehitetään laulettavan ohjelmiston kautta. Ohjelmistovalinnoilla sekä tilausteoksilla on tärkeä merkitys kuoron taiteelliselle profiilille. Sekä Voglia että Pikavuaro Turkku ovat TYYn kuoron tilausteoksia.

Arvoisa kuulijamme! Toivon, että tämä levy voisi olla Teille innoittava matka sanan ja sävelen maailmaan. Tervetuloa Pikavuaron kyytiin!

Tapani Saarinen, TYYn kuoron taiteellinen johtaja 1998-2005

Levyn teokset

1. Lehm ja koiv (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Arvo Pärt
2. Magnificat

3. Itäse ihmise (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Francis Poulenc: Un soir de neige (san. Paul Eluard)
4. I De grandes cuillers de neige...
5. II La bonne neige
6. III Bois meurtri
7. IV La nuit le froid la solitude

8. Ko aik ei kulu (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Francis Poulenc
9. Salve Regina (san. anon)

10. Metros (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Mika Kuuskankare
11. Voglia (Mika Kuuskankare)

12. Metros erellenkki (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Mikko Heiniö: Pikavuaro Turkku (san. Heli Laaksonen)
13. 1. Aurink kunnas
14. 2. Stari
15. 3. Kaukka kaunis
16. 4. Kiittämättömi
17. 5. Lehm ja koiv

18. Tahkonkiärtäjä (san. ja esittäjä Heli Laaksonen)

Arvo Pärt
19. Nunc dimittis